Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Дефрагментиране на диска

Някои хора купуват нов компютър или преинсталират операционната система веднага щом сметнат, че компютърът им е бавен. Нека проучим инструмент, който може да увеличи цялостната производителност на компютъра.


Какво означава дефрагментиране?

Дефрагментирането е процес, предназначен да увеличи скоростта на достъп чрез пренарежда файлове, съхранени на диск, за да заемат съседни места при съхранение. Обикновено при запазване, промяна или изтриване на файлове се получава разпокъсаност на данните. Променените файлове се записват на различно място от оригиналните. Това води до фрагментиране на данните на диска, което налага тяхното търсене на различни места. Това забавя устройството. Дефрагментирането обединява фрагментираните данни в една група, която може да се намери по-бързо и по-лесно.


Windows 7 и Windows XP

Windows 7 представи опция за планиране на дефрагментирането, т.е. автоматизиран набор за дефрагментиране, който да започне в дадено време и да се включва през даден период, като времето и честотата могат да бъдат програмирани от потребителя. Windows XP за съжаление не предлага тази функция и затова потребителят трябва да има предвид необходимостта от дефрагментиране и да го стартира най-малко веднъж на всеки три месеца.


Как да стартираме дефрагментирането?

В Windows XP отворете Disk Defragmenter, като щракнете върху бутона Старт, Run и въведете Disk Defragmenter. В Windows 7 можете да въведете Disk Defragmenter директно в полето за търсене, след което в списъка с резултати щракнете върху Disk Defragmenter. Когато инструментът се отвори, изберете диска, който искате да анализирате (за да разберете първо дали дискът се нуждае от дефрагментиране) и кликнете върху Анализиране на диска (Analyse disk). Този процес може да отнеме няколко минути. Ако инструментът за анализ препоръчва данните да бъдат дефрагментирани, кликнете върху Дефрагментиране (Defragmentation), за да започнете операцията. Дефрагментирането на диска може да отнеме от няколко минути до няколко часа, в зависимост от размера и степента на разпокъсаност на твърдия диск. Ако е необходимо, можете да използвате компютъра си по време на процеса на дефрагментиране, но не е препоръчително.


 

Как да планираме редовно изпълнение на програмата за дефрагментиране на диска?

В Windows 7 Disk Defragmenter работи на редовни интервали, когато компютърът Ви е включен, така че не се налага да си спомняте да го стартирате. Планираното дефрагментиране обикновено се изпълнява веднъж седмично рано сутринта. Можете обаче да променяте честотата на работа на диска за дефрагментиране и по кое време на деня.

Отворете Disk Defragmenter като щракнете върху бутона Старт. В полето за търсене въведете Disk Defragmenter и след това в списъка с резултати кликнете върху Disk Defragmenter. Изисква се разрешение от администратора – ако получите подкана за въвеждане на администраторска парола или потвърждение, въведете паролата или потвърдете.

Кликнете върху Конфигуриране на график (Configure schedule) и след това изпълнете следното:

  • - За да промените честотата на изпълнение на функцията за дефрагментиране на диска (Disk Defragmenter), щракнете върху менюто до Честота (Frequency), след което щракнете върху Дневно (Daily), Седмично (Weekly) или Месечно (Monthly).
  • - Ако зададете честотата на Седмично (Weekly) или Месечно (Monthly), кликнете върху менюто до Ден (Day), за да изберете деня от седмицата или месеца, през който искате да се изпълнява дефрагментацията.
  • - За да промените часа на изпълнение на функцията за дефрагментиране на диска, щракнете върху менюто до Time и след това изберете час.
  • - За да промените устройствата, които искате да се дефрагментират, щракнете върху Избор на дискове (Select disks) и следвайте инструкциите.
  • - Натиснете OK.

Допълнителни инструменти за дефрагментиране

Има много инструменти, предлагащи разширени функции за дефрагментиране. Един от тях е популярният Defragger, който разполага с повече възможности от Disk Defragmenter. В Defragger можете да намерите функции като анализ и дефрагментиране на отделни файлове или папки, и също така се предлага като преносима версия.

За още съвети за увеличаване на производителността на компютъра, моля, вижте статията за ускоряване на операционната система.

Вашият продукт беше добавен към количката

Безплатна доставка и 30-дневен период на връщане на парите