Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Windows 7 − решение на проблема със съвместимостта

Имали ли сте някога проблеми при стартиране на програми или приложения в Windows 7? По-старите програми може да не са съвместими с новата операционна система − как да се справите с това?

Има два начина за решаване на този проблем. Първо, можете да стартирате програма или приложение в специализиран режим на съвместимост. Второ, в някои версии на Windows 7 можете да стартирате програма в режим Windows XP. Двата начина са разгледани по-долу.

Настройки за съвместимост

Windows предлага възможност за стартиране на по-стари програми в специализиран режим на съвместимост. Този режим автоматично проверява и отстранява грешките и проблемите, които могат да възникнат при използването на програмата. Как да използвате този режим?

Отворете  Program Compatibility Troubleshooter (програма за отстраняване на проблемите със съвместимостта на програмите), като щракнете върху бутона Старт и след това върху Контролен панел. В полето за търсене въведете troubleshooter, след което щракнете върху Troubleshooting. В Програми кликнете върху Отваряне на програми, създадени за предишни версии на Windows (Run programs made for previous versions of Windows).

Ще видите списък с програми, от който изберете тази, която искате да стартирате. Ако за първи път използвате инструмента за отстраняване на неизправности (troubleshooter), препоръчваме да използвате наличната препоръчителна настройка (recommended settings available). Другият вариант е да изберете стартирането на програмата, като използвате настройките от предишната версия на Windows и следвате инструкциите.

ЗАБЕЛЕЖКА!

За да промените настройките за съвместимост ръчно за дадена програма, щракнете с десния бутон на мишката върху иконата на програмата, изберете Свойства (Properties), след което щракнете върху раздела Съвместимост (Compatibility tab).

Персонализирани настройки

За да зададете персонализирани настройки за съвместимост, щракнете с десния бутон върху иконата на програмата, щракнете върху Properties (Свойства) и след това върху раздела Compatibility (Съвместимост). Изберете стартиране на тази програма, като използвате настройки от предишна версия на Windows и изберете версията, която искате да използвате. Потвърдете промените, като кликнете върху OK и програмата трябва да работи правилно.


ВНИМАНИЕ!

Не използвайте тези опции за по-стари антивирусни програми, дискови инструменти и други системни програми. Това може да доведе до загуба на данни или нарушаване на сигурността.

Windows XP Mode

Ако все още имате проблеми със стартирането на някои програми и използвате Windows 7 Professional, Ultimate или Enterprise, имате още една възможност за решаване на проблемите на съвместимостта – виртуалния режим на Windows XP. Това е класическа виртуална инсталация на Windows XP, използваща безплатен виртуален софтуер, наречен Virtual PC.

В Windows 7 можете да отворите прозорец, в който можете да стартирате Windows XP нормално, сякаш е инсталиран на Вашия компютър. Можете да стартирате всички програми, с които имате проблеми, в тази виртуална версия на Windows XP.

Разработването на нови операционни системи е естествено развитие за всяка софтуерна компания, но потребителите обикновено свикват да работят със стари програми, които вече не се поддържат от по-новите операционни системи. Ето защо Microsoft се опитва да реши проблема със съвместимостта на програмите. Надяваме се, че тази статия ще Ви помогне да решите всички проблеми, които имате със съвместимостта.

Вашият продукт беше добавен към количката

Безплатна доставка и 30-дневен период на връщане на парите